Sandefjord

Tekniske data

Design Colin Archer
Builder/place Jens Olsen / Risør båtbyggeri
Year 1913
LOD (skrogl.) 47 fot
Beam (bredde) 5 m
Draft (dypg.) 2,3 m
Displ. (vekt) 32 tonn (?)
Seilareal 121,8 kvm
Engine (maskin) Volvo Penta MD70C
Sail number RS 28
VHF callsign / MMSI:  LIVD / 257962330
Owner Tobias Revold, Oslo
Website http://rs28sandefjord.dinstudio.no

 

 

Båtens historie

RS 28 "Sandefjord" er en seilende redningsskøyte konstruert av Colin Archer og bygget av Jens Olsen / Risør båtbyggeri. Hun ble finansiert av enkefru Thrine Grønn i Sandefjord, og sjøsatt i 1913. Hennes første stasjonering var strekningen Stavern-Haugesund. Sandefjord gjorde sin tjeneste for Redningsselskapet frem til 1934, da hun ble solgt. Men det er ikke minst alt denne båten har vært med på etter endt karriere som redningsskøyte som har gjort henne kjent over store deler av verden, og som det bare er mulig å ta med enkelte "highlights" fra her.

Aller mest kjent er hun nok kanskje for sin forlengs salto i nordatlanteren den 17/5 1935 med skipper Erling Tambs. Hendelsen er beskrevet i boka "Hard seilas", som kan kjøpes via Flyt Forlag.

Senere ble hun leid inn på en forskningsekspedisjon til Tristan de Cunha i det sørlige Atlanterhavet. Deretter ble hun solgt til Tilly Penso i Cape Town, hvor hun tilbragte mange år som lystbåt. Loggbøker fra påsketurer i 1952 og 1953 finnes fortsatt ombord...

I 1960 ble hun solgt videre, og de påfølgende årene er ikke så godt beskrevet, men vi vet at hun ble tauet i land av Sør-Afrikansk politi i 1963, og at alle som da var ombord ble arrestert. De arresterte var ANC medlemmer, med planer om a seile ANC-topper i sikkerhet før arrestasjonene som førte til Rivonia-rettsakene i 1963. Her er det åpenbart mye spennende historie å lete i!

I kjølvannet av arrestasjonene ble hun kjøpt for en billig penge av Patrick Cullen, som sammen med sin bror Barry restaurerte skuta. Og slik gikk det til at "Sandefjord" ble den første norske redningsskøyte, og samtidig den andre sørafrikanske yacht til å seile jorda rundt... Filmen fra jordomseilingen ble vist på kino i mange land, og kan fortsatt skaffes på DVD via redningsselskapet i Sør-Afrika.

I 1971 deltok "Sandefjord" i det første "Cape to Rio race", og ble deretter liggende noen år i Mystic Seaport i USA. Cullen-brødrene ønsket imidlertid at skøyta skulle tilbake til sitt opphavsland, og i 1974 ble hun seilt hjem til Norge av Erling Brunborg, Christopher Hoelfeldt-Lund og Steve de Boer. Reisen ble beskrevet i en artikkelserie i "Vi Menn", og overskriften på den 3dje artikkelen - "Pump, pump meg hjem gutter" forteller nok mye om hvilken bragd denne ekspedisjonen var.

På 80-tallet fikk daværende eier Petter Omtvedt utført en total restaurering av "Sandefjord" hos Hansen og Arntzen i Stathelle, kombinert med en betydelig egeninnsats.

I 1993 ble "Sandefjord" overtatt av Gunn von Trepka og Alan Baker, med god hjelp av Christian von Trepka. Gunn og Alan bodde ombord i flere år, og deltok blant annet i flere Tall Ships Race og Nordisk seilas. Deres tid med "Sandefjord" har inspirert en rekke unge seilere, noe en rekke av medlemmene i SSCA kan bekrefte!

I 2009 ble Sandeford overtatt av Lena og Ingvald Stølås fra Auklandshamn litt nord for Haugesund, som har gjort en fantastisk innsats med båten. Ikke minst når det gjelder innsamling og formidling av båtens historie har de lagt ned et uant antall timer. Og til "Sandefjord"s 100-åsjubileum i 2013 klarte de til og med å samle en stor del av tidligere mannskaper og deres etterkommere fra hele verden til storstilt feiring under trebåtfestivalen i Risør. Det var en stolt og velstelt skute som kunne sole seg i glansen ved 100-årsfeiringen i sin egen fødeby!

Sommeren 2016 overtok undertegnede "Sandefjord" - i en irsk artikkel fra 2013 omtalt som "the gaffers gaffer" . Det er en stor glede å skulle seile og stelle med denne unike skuta i årene fremover, og takknemligheten overfor dem som har vært involvert i hennes historie så langt er umulig å beskrive. Forrige eier har til og med latt alt arbeidet som er lagt i båtens hjemmesider (http://rs28sandefjord.dinstudio.no )  følge båten videre. Engasjementet rundt skuta merkes, og som et tidligere mannskapsmedlem kommenterte i forbindelse med eierskiftet: "She comes with her own fanclub"....  

 Se også https://www.facebook.com/groups/122975817737027/

Hva skjer?

8. mai
Skagen Race
18. mai
Trutningen
19. mai
Sail Isegran
31. mai
Asker Trebåtfestival
1. juni
SSCA-regattaen
14. juni
Færderseilasen
26. juni - 30. juni
Nordisk Skutträff
6. juli - 28. juli
SSCAs samseilas
18. juli - 21. juli
Forbundet Kystens landsstevne
2. august - 4. august
Colin Archer havnefestival
8. august - 11. august
Risør Trebåtfestival

Innlogging

Innlogging er bare nødvendig for å skrive artikler.

Husk meg