Fremja til venstre og Duen til høyre. Velkommen ombord til begge!Fremja til venstre og Duen til høyre

Vi har gleden av å ønske Frode Wendelboe og Birgitte Pedersen velkomne som nye medlemmer i SSCA med seilskøyta Fremja. Skøyta het opprinnelig Coline og er bygget av Vidar Eide i 1995 etter tegningen "Cruiser til København". Det kuriøse er at herren fra København som fikk båten konstruert av Colin Archer i 1902 aldri bestilte noe mer enn tegningen, båten ble aldri bygget.

Siden er det bygget mange båter etter denne tegningen. I Fremjas tilfelle har en ikke falt for fristelsen å gjøre store endringer som ødelegger linjene og sjøegenskapene. Nydelig båt, velkommen i klubben!

Nok en ny båt i klubben: Duen ble bygget som seilende fiskeskøyte i 1905, og gikk i fiske i Skagerak og i farvannene utenfor Danmark. Fra 1915 gikk hun som losskøyte på Røvær, med fiske som tilleggsnæring. I 1947 ble hun bygget om til motorskøyte og gikk som reketråler frem til 1961.

I 1961 ble hun overtatt av Hans Jacob Paulsen som hadde henne frem til 1964, trolig som fiskebåt. I perioden 1964 til 1975 var hun igjen reketråler, med navnet Svanen. Fra 1975 ble hun brukt som lystbåt og i årene fra 1978 ble hun restaurert og tilbakeført til seilskøyte av Curtis Anderson. Anderson brukte henne som bobåt og lystbåt.

I 1989 ble hun seilende leirskoleskøyte på Røvær og fikk tilbake navnet Duen.

Sommeren 2020 overtok Lena og Ingvald Stølås stafettpinnen og setter nå i gang en stor restaurering. Duen er rigget ned og løftes på land i disse dager. Forstevn, hudplank og endel spant skal skiftes og “så dukker det vel opp litt til underveis” forteller Lena. Det er erfarne folk som gyver løs her, Lena og Invald har tidligere vært eiere av Skjælø og RS28 Sandefjord.

For de teknisk interesserte er Duen 36 fot lang med en 30 hk Sabb 2J ombord. Vi gratulerer med ny båt og gleder oss til å følge prosjektet!

Hva skjer?

31. mai
Asker Trebåtfestival
1. juni
SSCA-regattaen
14. juni
Færderseilasen
26. juni - 30. juni
Nordisk Skutträff
6. juli - 28. juli
SSCAs samseilas
18. juli - 21. juli
Forbundet Kystens landsstevne
2. august - 4. august
Colin Archer havnefestival
8. august - 11. august
Risør Trebåtfestival
31. august
Hollændern
8. september - 15. september
Limfjorden rundt
21. september
Toddyseilasen

Innlogging

Innlogging er bare nødvendig for å skrive artikler.

Husk meg